Bodrum’un “İkon”u

Happy Moon’s Grup pandemi süresinde bünyesine 9 şube daha ekleyerek, çatısı altındaki şube sayısını 40’a yükseltti. Grup, son bir yılda faaliyet geçen restoranların üçünü ise geçtiğimiz ay Bodrum’da açtı… 

Happy Moon’s Grup Başkanı
Hüseyin Aymutlu

Yeme-içme sektörünün öncü zincir markalarından Happy Moon’s Grup, pandemi süresinde de yatırımlarına aralıksız devam ediyor. Yenilenme ve yeni restoran yatırımları ile son bir yılda yaklaşık 50 milyon liralık yatırım gerçekleştiren grup, bunun yaklaşık 20 milyon lirasını ise geçen haftalarda açılışlarını tamamladığı Bodrum şubeleri için gerçekleştirdi… Happy Moon’s Grup, çatısı altında farklı segmentlerde yer alan Happy Moon’s, İkon ve Bob’s markaları ile Bodrum’a giriş yaptı. Grup Happy Moon’s ile Bodrum Marina bölgesinde yer alırken, Bob’s ise Bodrum Midtown AVM içinde bulunuyor. Grup markaları arasında en üst segmentte yer alan İkon ise Happy Moon’s’un lüks olarak konumlandırdığı markası. Yaklaşık 8.5 milyon liralık yatırım sonrası açılan İkon Yalıkavak Marina içerisinde yer alıyor. İtalya ve dünya mutfağı ağırlıklı bir menü ile misafirlerini ağırlayan Yalıkavak Marina’daki İkon, toplamda 600 metrekarelik alanda 250 kişilik oturuma sahip. Bodrum faaliyetleri için 160 çalışanı ile birlikte Bodrum’a gelen Happy Moon’s Grup Başkanı Hüseyin Aymutlu ile biz de Bodrum’da bir araya geldik ve yeni yatırımlarını konuştuk… 

Bizlere İkon’dan bahsedebilir misiniz?

Hüseyin Aymutlu: İkon’la ilgili genelde “Happy Moon’s’tan farkı ne?” sorusu geliyor. Menüde  bir fark var. İkon’da menü; İtalyan ve dünya mutfağı karışımı, daha Akdeniz mutfağına yakın. Happy Moon’s da Meksika, Amerikan yemekleri ve dünya mutfağı karışımı. Aslında orada biraz menüde farklılık var çünkü İkon’un konumlandırıldığı noktalarda daha seçici, daha Avrupa görmüş, yemeği daha çok sorgulayan, porsiyonuna daha çok dikkat eden hedef kitlesini biraz daha dikkat ettik. Happy Moon’s biraz daha “karnım acıktı, iyi bir lokasyonda, ortalama bir fiyatla iyi bir yemek yiyeyim” diyenler için. Ali Türker ile çalıştık. Limonata, Cahide’nin mimarı. Sağ olsun Ali Abi de yaratıcılık konusunda oldukça başarılı. 

Pandemiyi nasıl geçirdiniz, bundan da biraz bahseder misiniz?

H.A: 15 ayın 10 ayı kapalı kaldık. Sektörde herkes kapalı kaldı. İlk 3 ay bir şey anlamadık çünkü pandemi nedir, öldürür mü, yaşatır mı, ne yapacağız? Herhalde herkes aynı şekildeydi. Tedavisi mi var, hayata dönecek miyiz? Haziran’da açıldık. Baktık işler, her şey normal, bizi çok etkileyen bir şey olmadı. Kasım’da tekrar kapandık. Ekonomik olarak büyük bir baskıya göğüs germeye çalıştık, çünkü mal sahipleri kira istiyor, çalışanlarımızın birçoğuna maaş ödemeye devam ediyoruz ama hiçbir gelirimiz yok. 10 ayı tamamen böyle yaşadık. Orada şöyle bir avantajımız oldu. Aslında bu benim biraz temkinli olmamdan  biraz da ticareti yapış şeklimden kaynaklı. Hiç banka kredimiz yok, işletmelerin hiçbirini kredi ile yapmadık. Hepsini öz sermaye ile yaptık. Bu yüzden de kapandığımızda kimseye borcumuz yoktu. Bu da daha rahat evde oturmanızı sağlıyor açıkçası. Yani o zamanındaki ticaret şekli bu kriz için iyi oldu. Ne oldu, zayıflattı mı bizi bu 10 ay? Tabii ki zayıflattı. Birçok birikimimizin erimesine neden oluyor. Çünkü her ay ödeme yapıyorsunuz. Her ay mal sahibiyle “tam öde, yarım ödeyeceğim” çekişmesi oluyor. İkna olan var, olmayan var. “Şimdi ödeme, açıldıktan sonra hepsini öde” diyen var.  

Size ait kaç tane restoran var?

Bizim 14 tane var, geri kalanı bayi. AVM’de olan var, caddede olan var. AVM’lerde yüzde 100 kira isteyenler var, hiç kira almayanlar var. Caddede yüzde 100 kira isteyen var, yüzde 50 isteyen var. Ayın 5’inde hep bir stres var ama. Bir de şimdi sosyal medya işte ‘2 ay sonra şurası açılacak’ diye yazı yayınlıyoruz diyelim. O zaman da ‘yeni yer açacağına kiranı ödesene’ diyenler oluyor. Bu sefer de mekanı bayinin açtığını açıklıyorum. Pandemi döneminde, 6 yıllık dükkanlarımızı, 1 ay içinde yeniledik. Galeria, Şaşkınbakkal, Caddebostan… Bunlar için de neredeyse 8-9 milyon TL’lik yatırım yaptık. Çalışırken müdahale edemediğimiz ama kapalıyken yenilediklerimiz oldu. Şimdilik her şey yolunda gidiyor bizim açımızdan.

Bodrum’a ne kadar yatırım yaptınız?

H.A: 3 dükkana 20 milyon TL.

Pandemide ne kadar yatırım yaptınız?

H.A: Pandemide Gaziantep, Istmarina gibi Bodrum hariç 6 tane dükkan açtık. Bodrumlar ile birlikte 9 dükkan açmış olduk pandemide.Bir kısmı franchisee bunların. Bunun da bize maliyeti yaklaşık 24 milyon TL. Bodrum için yapılan yatırım buraya dahil değil.  Şu anda bulunduğumuz yer örneğin, bir harabeydi. Buraya 7 milyon TL’lik bir yatırım yapıldı. Yalıkavak Marina’ya 1 milyon dolar yani yaklaşık 8.5 milyon TL’lik yatırım yaptık. Midtown biraz daha küçüktü oraya 4.5  milyon TL civarında yatırım gerçekleştirdik. Ama burası tamamen bir harabeydi. Yani burayı ayağa kaldırmak çok zordu. Buraya 7 milyon yatırım yapıldı. Buralar ekstrem yerler. Normalde İstanbul’un bir şube yatırımı 4.5- 5 milyon TL, metrekareye göre değişiyor.

Aşıya rağmen vakaların arttığı yerler var. Mesela bir İsrail örneği. Bu kadar yatırım korkutmuyor mu sizi?

H.A: Çok ilginç bir şey; hem biz hem de bayilerimiz bayi açmayı talep ederken böyle bir korku hissetmiyor. Sabah bir otel sahibi arkadaşımla konuştuk, arabalar yüzde 50 arttı diyor, ev fiyatları yüzde 50 arttı diyor. Başka hangi ülkede pandemi varken her şeyin fiyatının artması, tüketimin de artması görüldü, bilmiyorum. Biz yatırımlarımıza pandemide de ara vermedik. Yatırım yapacağımız yerin şartlarına bakıyoruz. Örneğin Meydan Ümraniye’de Happy Moon’s açmamızı istediler. “Bir süre kira almayacağız, yatırım yap” dediler. Avantaj var, yapalım” dedik. 

Şartlar da kararlarınızda etkili oluyor değil mi?

H.A: Mal sahibi, AVM’ler talep ediyor ve o konuda kolaylıklar sağlıyorlar. Biz de bunu fırsata çeviriyoruz.

Herkes yoğurdu üfleyerek yiyor tabir-i caizse, siz yatırım yapıyorsunuz…

H.A: Ben değil başka markalar da yatırım yapıyor. Diğer X markaları da görüyorum, onlar da bizim yanımızda yeni yer açıyorlar.

Güçlü olan kazanıyor yani?

H.A: Şimdi normal bir büyüme planı yaptığınızda, herhangi bir ana lokayson, AVM veya caddede en iyi yeri kaparsanız ondan sonra sizi geçme şansları yok. 

Pandemide devletin verdiği teşvikten faydalandınız mı?

H.A: Pandemide şirket olarak bir teşvikten yararlanmadık ancak personellerimiz için Kısa Çalışma Ödeneği’nden faydalandık. Personelimizi bünyede tutmamızı sağlayanlardan biri de Kısa Çalışma Ödeneği’dir.

Personel kaybı yaşadınız mı?

H.A: Yaşadık, şöyle ki, memleketlerine gidenlerin birçoğu geri dönmedi daha. Gidenler oldu, sektör değiştirenler oldu. 2000 kişi ile girdik pandemiye. 1600’ü geri döndü, 400’ü bir yerlere gitti. Şu anda tekrar 400’ün 200’ünü yerine koyduk. 200-300’ü daha geri koymaya çalışıyoruz yerine. Ancak hala 200-250 personele daha ihtiyacımız var,  yeni açılacak şubelerimiz ile birlikte 400 ü geçiyor ihtiyacımız. 

10 şube daha açacaksınız. Bununla birlikte istihdam durumunuz ne olur?

H.A: 2021’de her şeyin normale dönmesiyle personel sayımız 2500 olacak.

Peki satışlar nasıl gidiyor?

H.A: Şu an kapasite, masa aralıklarını göz önünde bulundurursak 2019 Haziran cirosuyla şu anki ciro aynı mesela. Üzerine yüzde15 zam olması da etkili oldu. O zam biraz onu tutuyor ve bir de müşterinin talebi… Belki rutininde öğlen bu kadar masa ağırlamıyorduk. Şu anda akşam müşterisini ağırladığımız kadar öğlen müşteri ağırlıyoruz. Yani  müşterinin özlemi var, ertelenmiş, sanki hayatla ilgili şeyleri var, yani daha çok geliyorlar. Bu, zaman içinde belki yasaklı olmanın acısını çıkartmak da olabilir.