Karşınızda Akdeniz fuarlarından; Cannes, Cenova ve Montecarlo’dan dokuz yıldız. Ve motorlu teknelerde yeni trend: Open, hem de tüm ölçülerde. Daha büyük yatlarda ibre sınırsız konfordan yana. Yelkenlilerde ise Racer özellikliler gözde.
FABIO PETRONE
Cannes Yachting Festival, Salone Nautica di Genova, Monaco Yacht Show; yatçılık dünyasında hem üreticilerin, hem de kullanıcıların merakla beklediği üç vazgeçilmez buluşma. Gentleman, Akdeniz’de gerçekleşen bu üç etkinliği de 100’den fazla tekneyle dolaşarak, yaklaşık 300.000 tekne tutkunun arasına karışarak, bizzat inceledi.
Bu fuarlarda, 2017 sezonu için lanse edilen ürünlerin çoğunluğunda, özellikle de motoryatlarda, İtalyan imzası göze çarpıyordu. Bu yılın trendleri nedir peki? Motorlularda, hız tutkunlarını bir kenara bırakırsak, uzun yol teknelerinin tasarımında hiç şüphesiz estetik açısından da farklı hisler yaşatmak istenilmiş; rahatlık, sağlamlık, güvenilirlik gibi. Ticaret gemilerinden ve büyük balıkçı teknelerinden devşirme yatlar, bir zamanlar pazarda niş ürünlerken ve keşif ya da araştırma teknelerinden oluşurken, artık ikmal gemilerinin, lojistik destek gemilerinin, römorkörlerin, vb’nin (özellikle açık denizlerdeki yardım gemileri) de üzerlerinde oynanmasıyla, pastadan kalıcı bir dilim almaya başladılar. Eğimli camlar yerine, ticari gemilerin tipik dikey pencerelerinin yerleştirilmesi, tasarımcıların bu yılki tercihleri arasında oldukça revaçta; tıpkı birkaç yıldır düz pruvaların olduğu gibi. Gittikçe yaygınlaşan bir başka uygulama da teknenin açılabilir olması. Kaldırılabilen duvarlar, kapılar, dışarı doğru taşan teleskobik balkonlar; projelerdeki yeni eğilimler bu yönde gözüküyor ve orta hatta küçük ölçekli teknelerde dahi bu gidişat hızla yayılıyor.

Yelkenli pazarının en büyük dilimi ise %50’lik bir rakam ile her zaman olduğu gibi Fransız tersanelerinde. Sürekli daha endüstriyel hale gelen üretim sistemleri, hatırı sayılır bir model çeşitliliğine sahip ürün gamları ve dünya çapındaki satış ağları bu başarıyı getiren faktörlerden, ancak elbette temelde tekneler yer alıyor: proje ve bitmiş ürün bazında kaliteleri onları bu alanda referans noktası haline getiriyor. Peki ya İtalyanlar? Tasarım, yenilik ve teknoloji alanlarında pazarda belirleyici rol oynuyorlar diyebiliriz. Kısacası made in Italy kavramının temel özellikleri burada da ön plana çıkıyor. Bu alanlardaki eğilimler ise şöyle sıralanabilir: yelkenli katamaranların (rakamlara göre motorluların da) charter şirketlerinin filolarında daha fazla yer almaları, arada sırada kiralama yapanları ve teknede geniş alan arayan yelkencileri alıştırma amacı taşıyor. Bir zamanlar yalnızca gezinti teknesi olan bu tür için yeni ve parlak özellikler ekleme arayışı hep devam ediyor. Bu da İtalyan tersanelerinin güçlü olduğu bir konu; rafine bir zevkle döşenmiş, yaşanabilir tekneleri, yalnızca pazar günü gezintisine değil, gerçek yarışlara dahi çıkabilecek bir performansla sunabiliyorlar.
Fiber Güzeli
Azimut 66, tasarımı, dekorasyonu ve hem kapalı bölmelerde, hem de güvertede sunduğu geniş alanlarının yanı sıra, Azimut Yacht’ın teknolojide ne seviyelere ulaştığının da iyi bir göstergesi. Geniş ölçüde karbon fiber kullanımı sağlamlığı, hafifliği ve dolayısıyla yüksek performansı getirmiş. Denizdeki kısa bir denemede hızımız beklentileri aşarak 32,5 knot’a ulaştı.
Tekne boyu: 20,80 metre. Genişlik: 5,23 metre. Misafir kamarası: 4. Mürettebat kamarası: 1. Banyo: 3+1. Motor: 2×1150 HP.
it.azimutyachts.com

MAKSİMUM YEŞİLCİ YAKLAŞIM
Cannes, Cenova ve Montecarlo’da görülen ve Gentleman tarafından seçilen, made in Italy damgalı tekneler arasında bu, sezonun konsept olarak en yaratıcı ve kesinlikle en güzel tekneleri arasında yer alıyor. Bu kendi alanında benzersiz olan proje, 1985 yılından bu yana birlikte çalışa Wider’ın deus ex machina’sı Tilli Antonelli ve mimar Fulvio de Simoni imzası taşıyor. İkili genellikle farklı tekne türleri tasarlıyor; tıpkı deniz üstündeyken genişleyebilen ve açılabilen Wider ürün gamı gibi. Açılabilen ve hatta açıldığında yat sahibinin ve armatörlerin kullanabileceği 7 metrelik bir havuz ortaya çıkan kıç tarafıyla Wider 150’ için farklı olmanın sembolü de denebilir. Ancak asıl söz edilmesi gereken şey belki de motor/itici sistemi. Tekneyi dizel/elektrikli bir düzenekle donatıp, hem motor, hem de güvertedeki yaşam için gereken enerjiyi farklı hızlardaki dört jeneratör sayesinde elektrik olarak almak ve azimut itici kuvvet birimleri kullanmak bu tip ve ölçekteki bir tekne için başlı başına bir devrim. Böylece güvertede yer işgal eden bir makine dairesi bulunmuyor. Çok daha az yer kaplayan jeneratörler pruvaya yerleştirilmiş; pervaneleri döndürmek için gerekli adaptörler ve akslar da bulunmuyor, zira itici ayakları beslemek için sadece bir kablo yeterli oluyor. Tüm bu mekanik araç gerecin minimuma inmesi sayesinde gürültü ve titreşimler de büyük oranda azalıyor. Tüketim, su hatlarındaki verimlilikle birlikte %15 oranında düşüyor. Azimut birimleri dümeni de daha iyi kontrol edebilmeyi sağlıyor, özellikle manevra sırasında bunun önemi daha da ortaya çıkıyor. Sistemi tamamlayan, yeni nesil LiPo (lityum polimer) bataryalar, toplamda 544 kWh’lik kapasiteleri ile teknenin sıfır emisyonla, 5 knotta, otonom olarak yaklaşık 30 mil seyredebilmesini sağlıyor.
Tekne boyu: 47,05 metre. Genişlik: 8,6 metre. Brüt tonaj: 484 GT. Misafir kamarası: 5. Mürettebat kamarası: 5. Jeneratörler: 4×350 kW. Maksimum hız: 14 knot. Menzil: 4.700 mil
wider-yachts.com

DENİZ ÜSTÜNDE BİR TERAS
Invictus Yachts’ın amiral gemisi, aynı ölçekteki diğer teknelere göre daha üst seviyede bir tasarım sergiliyor. Invictus 370 GT, daha büyük yatlardaki gibi, devrilebilen duvarları ile denizin üzerinde bir terasa sahip oluyor. Ayrıca kıçtaki köprünün denize daldırılabilmesi, jet skilerin yanaşmasını ya da denize girebilmeyi kolaylaştırıyor. Aşağıya doğru yarı-kıvrık pruvası, uzun araştırmaların eseri. Tasarım Christian Grande imzası taşıyor.
Tekne boyu: 11,37 metre. Genişlik 3,40 metre. Yatak sayısı: 2+2. Banyo: 1. Maksimum motor: 2×370 Mercury.
invictusyacht.com

SÜPER DAYANIKLI
Novamarine’in Black Shiver modellerine giriş seviyesindeki 100’ü, aslında tüm Black Shiverlar gibi özel üretim, üst düzey bir bot. Bu yüzden de çoğunlukla lüks megayatlar için filika olarak tercih ediliyor. En önemli özelliklerinden biri, kapalı hücreli materyalle doldurulmuş tüpler sayesinde delinmeye ve sönmeye karşı korunmuş olması.
Tekne boyu: 9,98 metre. Maksimum genişlik: 3,58 metre. Batma: 0,55 metre. Mürettebat kamarası: 0. Max. Motor: 2×350 HP. Maksimum hız: 47 knot. Taşıma kapasitesi: 20 kişi.
novamarine.com

GERÇEKTEN BÜYÜK DÜŞÜNÜN
Perini acaba neden yelkenli süperyat yapımında dünya lideri? İtalya’da üretilen en büyük alüminyum ketch olan, 70 metrelik Sybaris’le çıktığımız bir gezinti bunu tüm kelimelerden daha iyi anlatıyor. Philippe Briand tarafından tasarlanan tekne, devasa boyuttaki parçaları ile insanı hayrete düşürüyor. Yaklaşık 6.000 metrekarelik yelkeni rüzgara karşı taşıyabilen, 72 ve 75 metrelik karbon direkleri, kıçtaki alt güvertesi ve ana güvertesi, kelimenin tam anlamıyla kocaman görünüyorlar. Yelken sistemi, Perini’nin her türlü zorlukla başa çıkabilmenizi sağlayan, elektronik captive winch sisteminin son sürümü ile idare ediliyor. Döşemede göze çarpan özellik ise, Amerikan PH Design’ın metal olabilecek her yerde titanyum kullanmış olması.
Tekne boyu: 70 metre. Genişlik: 13,24 metre. Brüt tonaj: 887 GT. Misafir kamarası: 6. Mürettebat kamarası: 6. Motor: 2×1.440 kW MTU.
perininavi.it

HER DURUMDA
Tersanenin amiral gemisi, Nauta atölyesinde, Felci denizcilik projesi üzerine tasarlanan bu fast cruiser adı üstünde hızlı, ancak manevra kabiliyeti de bir o kadar yüksek. İç tasarım ihtiyaca göre düzenlenebiliyor; kıç kabinleri ayrı ayrı veya bitişik yataklarla, armatör kamarası çift kişilik yatakla veya ortasında duvarla, L şeklindeki, mutfaklı yemek kamarası kıça doğru veya daha büyük olarak pruvaya doğru konumlandırılabiliyor. Teknik açıdan da farklı özellikler seçilebiliyor; flok veya klasik Cenova ön saha yelkenleri, sabit noktaya bağlanmış veya elektrikle çekilen ana yelken iskotası, fazlalaştırılmış vinçler, karbon alternatifi ile sunulan cıvadra, hızlı seyir veya yarış için ekipman, alt güvertede 2 adet masa, şeffaf siperlik, hidrolik veya karbon karaya geçiş köprüsü, filika için garaj vs. gibi.
Tekne boyu: 17,50 metre. Genişlik: 5,20 metre. Yelken yüzölçümü: 191 m2. Yatak sayısı: 8-10. CE Kategorisi: A.
nautayachts.com