“Lüks ve sportif” Lexus ES300 Hybrid

Genellikle otomobil üreticileri ya yakıt tasarrufunun ön planda olduğu, ekonomik hatchback’ler ya da performans odaklı ve pahada ağır lüks hibrit modeller sunmaktalar. Fakat siz yüksek yakıt ekonomisi, çok sayıda lüks özellik ve sedan ölçüleri mi istiyorsunuz? Doğru yerdesiniz…

Bu ay Premium otomobil üreticisi Lexus’un Türk otomobil severler ile buluşturduğu, yedinci jenerasyon ES sedan modelinin Hybrid motorlu versiyonunu test etme fırsatı yakaladık. Üretime başladığı 1989 yılından bu yana ES, her yeni jenerasyonunda konfor, performans ve lüks konusunda sunduklarıyla otomobil dünyasının yakından takip edilen bir modeli olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz sene yeniden tasarlanmasıyla tamamen modern bir tasarıma kavuşan ES, daha karakteristik dış tasarımı ve çok daha iyi sürüş performansıyla çok da geniş olmayan rakip yelpazesinde fazlasıyla öne çıkıyor.

Tarafımıza tahsis edilen ES 300Hybrid’i Lexus Türkiye’nin Ritz Carlton’da bulunan showroomu’ndan teslim aldığımızdan itibaren benzin motoru devreye girene kadar tamamıyla EV bir araç kullanıyor hissiyatına kapıldık. Yaptığımız testlerde 60 kilometre/saat hıza kadar elektrik motoru ile tamamen sessiz, fazlasıyla konforlu bir sürüş imkanına sahipsiniz. Fakat bu sessizlikte Lexus’un en çok önem verdiği konulardan biri olan ses yalıtımına harcanan mesainin de katkısının büyük olduğuna, benzinli motor da devreye girdikten sonra fazlasıyla ikna oluyoruz. 2.5 litrelik benzinli motorunun yanında, boyut olarak küçük fakat daha fazla güç yoğunluğuna sahip elektrik motoru ile birlikte toplam 218 hp güç üretirken, 100 kilometrede ortalama 4.7 litre gibi hacmine oranla inanılmaz düşük bir yakıt tüketimi sunuyor.

Aracın en öne çıkan artısı olan sürüş performansının yeni modelde nasıl daha da iyileştirildiği ise önceki jenerasyona göre 65 mm daha uzun, 5 mm daha alçak ve 45 mm daha geniş olarak tasarlanması ile açıklanıyor. Ayrıca aks aralığı da 50 mm uzayarak, aracın daha geniş ve daha oturaklı olması, tüm bu yeni oranların toplamıyla daha yüksek sürüş performansına ulaştı.

Daha öncesinde Lexus tecrübesine sahip bir arkadaşımızın da uyarısıyla daha da dikkatli incelediğimiz iç mekanda kullanılan deri kalitesi ve hatasız dikişler, süper lüks sedanları aratmayacak kalitede. Hatta bir kısmından daha iyi olduğunu kabul edebiliriz. 

Dashboard’un sağ üstünde bulunan döner tuş ile sürüş Eco, Normal ve Sport olarak 3 farklı sürüş modu mevcut. Sport modunda aldığımız his, yüksek devir aralıklarında sorunsuz vites geçişlerini gördüğümüzde orta-üst sınıf bir spor araç tecrübesine yakın. Eco modu ise şehir dışı uzun yolda, cruise control ile birlikte birleştirildiğinde yakıt tasarrufu ve sürüş konforunun en üst seviyeye ulaştığı mod olarak tanımlayabiliriz.

Vitesin yanındaki touchpad ilk başta çok kullanışlı olmasa da Lexus’un Türkiyedeki mazisi eski olmamasını göz önünde bulundurduğumuzda, fiyat politikası ve yakıt verimliliği göz önüne alındığında Lexus ES’nin bu hybrid versiyonunun yaklaşık on yıl önce piyasaya sürülmesinden bu yana neden tüm dünyada favori olduğunu anlamak hiç de zor değil.

Lexus’un pahalı rakipleri Tesla Model S, Model 3 ve Porsche Taycan’dan sonra Lüks Elektrik-Hybrid kategorisinde en iyi dördüncü araç seçildiğini de belirtmekte de fayda var.