Klasik Riva’nın Modern Yüzü 90’ Argo

İkonik İtalyan Riva’nın geliştirilmiş Flybridge serisinden 28 metrelik 90’ Argo, sportif duruşunu uçsuz bucaksız manzaralarla bütünleştirerek ferah ve lüks bir deneyim sunuyor. Bot garajı, sonsuzluk güvertesi ve iki ana kamarasıyla farkını ortaya koyuyor.

Pelin Özcanlı

Riva 90’ Argo, yat dünyasının klasik markalarından Riva’nın yeni nesil flybridge yatları arasında yer alıyor. İlk bakışta aerodinamik profiliyle dikkat çeken 90’ Argo, geniş gövde camları, kıçtaki cam korkuluğu ve ana güvertesindeki tam boy camlarıyla denizle kurduğu güçlü görsel bağı da hemen ortaya koyuyor.

Officina Italiana Design ile Piero Ferrari yönetimindeki Ferretti Group Ürün Strateji Komitesi ve Mühendislik Departmanı ortaklığında hayat bulan 90’ Argo, adını Yunan mitolojisinden, denize açılan ilk gemi Argo’dan alıyor. Lüks ve sportif dış görünümünü konforlu iç mekanlarla dengeleyen 90’ Argo, sonsuzluk güvertesi, iki ana kamaraya sahip olması ve su sporları meraklılarına özel garajıyla öne çıkıyor.

UFKA BAKAN HAVUZLUK

Su sporlarına ilgi duyanlara hitap eden 28,49 metre boyunda ve 6,50 metre genişliğindeki 90’ Argo’ya, açılabilir merdivenli yüzme platformundan biniliyor. Teknenin kıç aynası açıldığında, bir Williams SportJet 395 tender ve bir jet-ski için ayrı ayrı suya indirme rampalarına sahip bir kıç garajı ortaya çıkıyor. Platformdan, iskele ve sancak merdivenlerle havuzluğa erişiliyor. Havuzlukta uzunlamasına yerleştirilmiş iki koltuk, konukların salona değil, ufka doğru bakabilmesi için karşılıklı konumlandırılmış. Cam korkuluk ise denizin kesintisiz izlenmesine imkan yaratıyor. Koltukların ortasındaki yükselip alçalabilen masa sayesinde oturma grubu, sekiz kişilik bir yemek alanı olarak kullanılabiliyor ya da geniş bir güneşlenme alanına dönüşebiliyor. Ayrıca Flybridge’e çıkan merdivenin gövdeye entegre tasarımı, teknenin yan siluetinde neredeyse gizleniyor.

SALON: ODAK NOKTASI MANZARA

Salonda da odak noktası manzara: büyük boy pencereler sayesinde 360 derecelik bir görüş alanı yakalanıyor; aynalı dikmeler hem manzarayı yansıtarak mekana ferahlık katıyor hem de flybridge’in yapısal desteklerini zarifçe gizliyor.

Yaşam ve yemek alanı olarak tasarlanan salona girişte, L şeklinde bir oturma grubu ve aynalı cam panele monte televizyon karşılıyor. İleride sekiz kişilik bir yemek masası yer alıyor. Masanın yanındaki kapılar, yan yürüme yollarına çıkıyor. Masanın ardındaki panel, hem dekoratif hem mimari bir görev üstlenerek salonun devamında bağımsız bir lobi tanımlıyor. Bu panel, yükseltilmiş kumanda mahalline giden ve alt güvertedeki konuk kamaralarına inen merdivenleri çerçeveliyor.

Ana güvertenin iskele tarafında ise kuzine girişi ve mürettebat alanına inen merdivenler mevcut. Sancakta elektro-hidrolik dümen sistemli yükseltilmiş kumanda istasyonu dikkat çekiyor. Baş tarafta, çift kişilik yatak, gömme dolap ve geniş banyosuyla tekne sahibini şımartan ana kamara konumlanıyor.

İKİNCİ ANA KAMARA

Standart donanımda alt güvertede hepsi kendi banyosuna sahip üç çift kişilik konuk kamarası bulunuyor. Kıç tarafta gövdenin tüm genişliğinden faydalanan VIP kamara, bu ebatlardaki bir teknede ana kamara olarak kullanılabilecek kadar büyük ve konaklayanların kendilerini adeta teknenin sahibi gibi hissedecekleri ikinci bir ana kamara gibi düşünülmüş. Tekneye isteğe bağlı beş kamara yerleştirmek de mümkün.

Mahremiyete son derece önem verilen teknede, mürettebat yaşam ve çalışma alanları, konuk bölümlerinden net biçimde ayrılmış. Alt güvertenin ön kısmında, yemek bölümü eşliğinde, her biri kendi banyosuna sahip, ranzalı iki çift kişilik kabiniyle mürettebat alanı yer alıyor. Bu alan, ana güverteye ayrı bir merdivenle bağlanarak konukların gizliliğini garantiliyor.

SONSUZLUK GÜVERTESİ

90’ Argo’nun flybridge’i, güzel havalarda açık havanın tadını çıkarmak isteyenler için ideal bir buluşma noktası. Arka bölüm, şezlongları ağırlıyor. Merkeze ilerledikçe, iskele tarafta iki tabureli şık bir bar ünitesi ve karşısında L şeklinde bir oturma grubu göze çarpıyor. Flybridge, Corian masa ve sandalyelerle tamamlanan yemek bölümüyle uzun yaz akşamlarının vazgeçilmezi olmaya aday. Sancakta dış kumanda mahalli, iskelede ise yardımcı kaptan koltuğu var. Tekne, flybridge’le havuzluk ve baş kısmı doğrudan bağlayan, kıçtan öne kadar kesintisiz geçiş ve yaşam alanı sağlayan “sonsuzluk güvertesi” ile fark yaratıyor.

Riva’nın itibarı, görünüm ve konforu güçle ustalıkla harmanlamasından geliyor. 90’ Argo, 1948 beygirlik veya 2 bin 435 beygirlik ikiz MTU motorla seçilebiliyor. Motora göre, 22 knot seyir hızıyla 320, 26 knot seyir hızıyla 300 deniz mili yol katedilebiliyor. Teknenin en yüksek hızı 30 knot’ı görüyor. Standart donanımdaki seyir ve sıfır hız stabilizatör kanatları sayesinde (ayrıca takılabilen jiroskopik stabilizatörlerle de desteklenebilir) seyahatler daha dengeli ve keyifli yaşanıyor. 

20 kişi taşıyabilen teknenin su hatı boyu 23,10, su çekimi 2,15, metre. Yakıt kapasitesi 8 bin 700, su kapasitesi 1320 litre. Dolu deplasmanı ise 98 ton. 

Dergimiz her ayın ilk haftası Türk Telekom Dergilik, D&R, Remzi Kitabevi ve tüm seçkin marketlerde…