Dr. Talip Emiroğlu: “Uluslararası Öğrenci Hedefimizden Sapmamalıyız”

Avrupa Meslek Yüksekokulu, Kocaeli Sağlık Ve Teknoloji Üniversitesi ve Kıbrıs Ada Kent Üniversitesi’nin kurucusu Dr. Talip Emiroğlu Türkiye’nin uluslararası öğrenci hedefinden sapmaması gerektiğine dikkat çekerek, bu konuda çalışmalara devam edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye geçtiğimiz ay dünyanın en büyük afetlerinden birini yaşadı. Bu afetin ardından ise ülkece yaralarımızı sarmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda üniversiteler de üstlerine düşen görevleri yerine getirmeye gayret ediyorlar.  Avrupa Meslek Yüksekokulu, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi ve Kıbrıs Ada Kent Üniversitesi’nin Kurucusu Dr. Talip Emiroğlu da bu konuda ülkece üzüntümüzün devam ettiğini ifade ederek, yaraları sarmak için milletçe fazla çalışmamız gerektiğine dikkat çekti.

Dr. Talip Emiroğlu, bu bağlamda üniversitelerimizin de üzerine düşeni yapmaları gerektiğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti; “Devlet büyüklerimizin aldığı kararla online eğitime geçtik. Biz bu şartlarda da önceki hedeflerimizden vazgeçmemeliyiz. Mesela gelecek yıl için Cumhurbaşkanımız bir milyon uluslararası öğrenci hedefi koymuştu. Yaşadığımız bu olumsuz olaylardan sonra bu hedef daha da önemli hale geldi. Bu işin kültürel boyutunun yanında ekonomik boyutu da olduğunu unutmamalıyız. Bu kadar öğrencinin karşılığı yılda 15 milyar dolarlık bir girdiyi ifade etmekte. Yaşadığımız ekonomik zorlukta bu para ülkemiz için çok önemli. Üstelik bu miktarın her yıl artarak devam etmesi söz konusu.” Bu hedefe ulaşmamızın da zor olmadığını dile getiren Emiroğlu, bunun için son zamanlarda oluşan dezavantajları ortadan kaldırmamız gerektiğini belirterek, yurt dışında da bu konularla iştigal eden şirketlerle görüştüklerine dikkat çekti.

“Üniversitelerin online eğitime geçmesi yabancıları olumsuz etkiledi”

Yaşadığımız deprem felaketinin yabancı öğrencilerin ülkemize bakışını olumsuz etkilediğini de kaydeden Dr. Talip Emiroğlu, “Türkiye’nin her yerinde deprem var sanıyorlar. Ayrıca üniversitelerin online eğitime geçmesi de bu konuyu olumsuz etkiledi. Deprem bölgesinde toparlanma sürdükçe dışardan ülkemize bakış da daha iyimserleşecektir. Ama bu arada üniversiteler yüz yüze eğitime geçebilirse, bu yabancı öğrenci için çok olumlu hava estirir. En azından mevcut uluslararası öğrencilerin eğitimini yüz yüze yapmaya çalışmalıyız. Çünkü bu öğrenciler, zaten KYK yurtlarında barınmıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Emiroğlu: “Ülkemizde bir yabancı öğrencinin yıllık ortalama ücretinin 10 bin dolar”

Dünyada 7 milyon civarında uluslararası öğrenci bulunuyor. Yerkürenin merkezinde yer alan Türkiye’de ise 300 bin öğrenci yer almakta. Dr. Talip Emiroğlu, bu sayıyı artırma hedefiyle birlikte öğrenci ücretlerinin de ortalamasını yükseltmeye çalıştığımıza dikkat çekerek, ülkemizde bir öğrencinin yıllık ortalama ücretinin 10 bin dolar civarında olduğunu; OECD ortalamasının 18 bin, İngiltere ortalamasının ise 44 bin dolar olduğuna dikkat çekti. Devlet üniversitelerinin yabancı öğrenciden aldığı ücretlerin çok düşük olmasının, vakıf üniversitelerini de olumsuz etkilediğini açıklayan Dr. Talip Emiroğlu, “Vakıf üniversiteleri tıp fakültesine 20-30 bin dolara öğrenci alırken, devlet üniversiteleri tıp fakültesine 2-3 bin dolara yabancı öğrenci alıyor. Dolayısıyla öğrenci önce devlet üniversitelerini zorluyor. Uluslararası öğrenci için ülkemizde okumak bu kadar ucuz olmamalı. Yine mukayese edilmesi için örnek vereyim, Amerika’daki devlet üniversiteleri yabancı öğrencilerden tıp dışındaki bölümlerden bile 30-40 bin dolar alıyor. Bu yüzden iyi imkan sunabiliyorlar” dedi. Yabancı öğrenci sayısı arttıkça, vakıf üniversitelerinin Türk öğrencilere daha çok burs imkanı sağlayabileceğini de söyleyen Emiroğlu, ayrıca eğitim kalitesini artıracak imkanlar sağlanacağına inandığını dile getirdi…

Dergimiz her ayın ilk haftası Türk Telekom Dergilik, D&R, Remzi Kitabevi ve tüm seçkin marketlerde…