Üstün sürüş özellikleri ve akıllı teknolojileri ile donatılan, MG’nin MSP (Modüler Ölçeklenebilir Platform) yapısına sahip %100 elektrikli ilk otomobili MG4 beklenenden fazlasını vadeden bir elektrikli model. Geçtiğimiz günlerde Antalya’da test sürüşünü gerçekleştirdiğimiz yeni MG4 Electric, dünyada standartları da değiştirmeye aday görünüyor…
Son dönemlerde yollarda sıkça rastladığımız markalardan biri MG… Bu başarısının sadece tesadüflere bağlı olduğunu düşünenlerdenseniz, Yeni MG 4 hakkında bahsedeceklerimizden sonra fikrinizin değişeceği kanaatindeyim. Ama öncesinde geçmişi 1 asra uzanan bu özel markanın tarihçesinden önemli kesitlerden bahsederek yazıma başlamak istiyorum. Cecil Kimber, MG geleceğe yön vereceği sekizgen logosuyla, ilk aracı MG 14/28’i 1924 yılında üretti. 1933’te ise MG EX120 “The Magic Midget”, İtalya’nın meşhur Mille Miglia yarışında 166 km/saat hıza ulaşarak ilk büyük zaferini kazandı. Böylece kaptan George Eyston ve Johnny Lurani sayesinde 1100cc sınıf galibiyetini alan ilk yabancı kökenli marka olma başarısını da elde etti. 1945’te ise marka en yenilikçi özelliklerle donatılan MG TC’yi piyasaya sürdü ve yaklaşık 2 bin adet satarak bir rekora imza attı. Bu model, Amerika’da İngiliz spor otomobil çılgınlığını da başlattı. 1957’de ise MG Ex181, 395.2 km/saat hıza ulaşarak dünya rekoru kırdı. Devamında MG, 1959’da Bonneville Salt Flats’te 410.2 km/saat hız ile kendi rekorunu geçti. Takvimler 1954’ü gösterirken MG, işleri bir adım öteye taşıyarak ve dünya çapında popüler olan MGA 1500’ün gelişmiş versiyonu, 1588cc’lik motora sahip olan MGA’yı piyasaya sürdü. 3 yıl sonrasında ise Prens Charles üniversiteye başladığında, MGB’nin gelişmiş versiyonu olan MGC’yi satın aldı. Her zaman aksiyonun peşinden giden MG, ralli heyecanını ortak olma fırsatını da kaçırmayarak Grup B kategorisinde yarışlara katılma kararı aldı. 3 litre V6 motora sahip, 410 beygir gücündeki Metro 6R4 de böylelikle doğmuş oldu ve bu efsanevi kategoride kendine haklı bir yer kazandı. 90’ların ortasında ise MG‘nin yenilikçi motoru ve gazlı süspansiyonuyla dikkat çeken modeli MGF satışa sunuldu. Araç, beklentileri boşa çıkarmayarak ve tanıtımından kısa süre sonra MG’nin en çok satan modellerinden biri oldu. MG markası 2007 yılından itibaren SAIC Motor bünyesine katıldı ve MG Motor olarak dünya haritasında yerini aldı. MG, ülkemizde 2021 yılından bu yana Doğan Trend Otomotiv güvencesiyle satışlarını gerçekleştiriyor. Biraz markanın tarihçesine göz attıktan sonra gelelim asıl konumuz olan “Yeni MG 4” hakkındaki detaylara…
“İlk görüşte elektrik”
25 Nisan sabahı otomotiv basınının seçkin isimleriyle beraber İstanbul’dan Antalya’ya Yeni MG4’ün test sürüşü için yola çıktık. 1 saatlik uçuşun ardından konaklayacağımız otele doğru hareket ettik… 45 dakikalık bir yolculuğun ardından otelin giriş kapısına sıralanmış Yeni MG modelleri “İlk Görüşte Elektrik” mottosuyla bizleri karşıladı. Basın toplantısının hemen ardından ise Aspendos Antik Tiyatrosu’na doğru çizilen keyifli bir güzergahta testimizin yapılacağı bilgisini aldıktan hemen sonra bize tahsis edilen aracımızın başına geçerek konvoyla beraber test sürüşümüze start verdik.
Şık dizayn üstün teknik özellikler
MG4 akıllı dizaynı, şaşırtan geniş iç hacmi, konforu ve uzun elektrikli menzili ile beklentilerden fazlasını vadettiğini rahatlıkla söylemek mümkün. 577 kilometreye varan elektrikli menzili ve iki pil seçeneği ile gelen MG4, tüm otomobillerinde standart olarak sunulan MG Pilot Sürücü Destek Sistemi, Apple CarPlay ve Android Auto özellikli 10,25 inç renkli dokunmatik ekranının yanı sıra 360° kamerası, ısıtmalı ön koltukları ile mükemmel bir sürüş konforu sağlıyor. Etkileyici derecede de sessiz. İtiraf etmeliyim, kontağı ilk çevirdiğimde aracın çalışıp çalışmadığı konusunda bir ikilem yaşadım. Ne zaman ki vites düğmesini D yani Drive moduna getirip araç hareket etti o zaman ikna oldum ki bu gerçekten çok sessiz… MG4’te iki donanım seçeneği bulunuyor. Modelin Comfort versiyonu 170 PS güç ve 350 km WLTP menzil; Luxury versiyonu ise 204 PS ve 435 km WLTP menzil sunuyor. Modelin menzili şehir içi kullanımlarda ise 577 km’ye ulaşıyor. Çocuk ve yetişkin yolcuların güvenliği, korunmasız yol kullanıcılarının (yayalar) koruması ve araç güvenlik destek fonksiyonlarının test edildiği zorlu Euro NCAP testlerinde MG4 Electric’in, güvenliği 5 yıldız ile tescillenmesi dikkat çeken bir başka özellikle olarak öne çıkıyor. MG4 Electric 50:50 ağırlık dağılımı, alçak ağırlık merkezi, sınıfının üstünde boyutları, arkadan itişli sürüş sistemi ve MG Pilot teknolojik sürücü destek sistemleri ile konforu, güvenliği ve yüksek performansı aynı anda sunuyor.
İki batarya ve iki menzil seçeneği
MG4 Electric’in, Comfort ve Luxury olmak üzere 2 seçeneği bulunuyor. Giriş seviyesi olan MG4 Electric Comfort; 51 kWsa bataryaya, WLTP döngüsünde 350 km menzile ve arkada konumlandırılan 125 kW (170 PS) gücünde elektromotora sahip. MG4 Electric Luxury ise 64 kWsa batarya ve 150 kW (204 PS) gücünde bir elektromotorla donatılıyor. Bu motor, WLTP’ye göre 435 km; şehir içi kullanımlarda ise 577 km’ye kadar menzil sunuyor. MG4 Electric’in en önemli özelliklerinden biri de yalnızca 28 dakikada %10’dan %80’e çok hızlı şarj olabilmesi.
V2l ile enerji paylaşımı
MG markasının elektrikli otomobillerinin en dikkat çekici özelliklerinden biri olan V2L teknolojisi MG4 modelinde de bulunuyor. Bu özellik sayesinde MG4’ün bataryasındaki elektrik enerjisini bir kablo vasıtasıyla dışarıya aktarmak ve enerjisini paylaşmak mümkün. Sessiz ve sıfır emisyonlu bir jenaratöre dönüşebilen MG4 bu özelliği ile dışarıya 3,3 kW gücünde elektrik enerjisi verebiliyor. Aynı anda birden fazla elektrikli cihazı çalıştırabilen MG4 ile başka elektrikli otomobilleri bile şarj etmek mümkün. Enerjini paylaş sloganıyla bu özelliğini duyuran MG markası, lansmanını erteleyerek tüm araçlarını deprem bölgesine göndermiş ve çadırkentlere ısınma aydınlama ihtiyaçları için elektrik enerjisi sağlamıştı.
Sınıfının en ince bataryası
Yenilikçi “One Pack” batarya, MG4 Electric’in dinamik görünümünün temelini oluşturuyor. Yüksekliği yalnızca 110 mm olan batarya, sınıfının en incesi olması ile dikkat çekiyor. İnce batarya sayesinde daha fazla iç hacim elde ediliyor. Markanın elektrikli modelleri için özel olarak tasarladığı Modüler Ölçeklenebilir Platform ise MG4 Electric’in 50:50 ağırlık dağılımı, üstün yol tutuş özellikleri ve sınıfının en ince bataryasına sahip olmasına imkan tanıyor. MG4 Electric’in özel elektrikli Modüler Ölçeklenebilir Platformu ile Euro NCAP testlerinden elde ettiği 5 yıldız, gelecekte geliştirilecek MG modellerinin güvenliği hakkında da ipucu veriyor. Güvenlik, sürüş konforu ve hafiflik sağlayan bu özel platform, hatchback modellerden SUV’lara, minibüslerden spor otomobillere kadar uyarlanabiliyor. Bu platformun bir diğer önemli özelliği de dingil mesafesinin uzun olabilmesi. Bu sayede MG4 Electric, sınıfının çok üzerinde iç hacim sunabiliyor.
Etkileyici, sportif tasarım
MG4 Electric’in dinamik tasarımı, Londra’daki Advanced Design Studio ve yine İngiltere’nin başkentinde bulunan Royal College of Art’ın ortak çalışmalarıyla geliştirildi. Dinamik tasarım konsepti, MG4 Electric’e sportif ve çevik görünümünü veriyor. Farlar, sis lambaları da dahil olmak üzere LED ışıklar ile donatılmış. Aracın tüm genişliği boyunca uzanan ışık şeridi, arka görünümü vurguluyor. MG4 Electric’in güçlü aydınlatması teknoloji vurgusu yaparken çift renkli tavanı ile çift kanatlı tavan spoyleri bütünleşerek estetik bir görüntü ortaya çıkartıyor. 4.287 mm uzunluk ve 2.705 mm’lik dingil mesafesi, çekici gövde orantıları sunmakla kalmıyor, aynı zamanda beş kişilik bir aile için geniş kabin içi alan da sunuyor. Comfort versiyonda 363, Luxury versiyonda 350 litre olan bagaj hacmi, koltukların kullanım şekline bağlı olarak Comfort versiyonda 1.177; Luxury versiyonda ise 1.165 litreye kadar büyütülebiliyor. Modeli rakiplerinden ayıran ve aileler için uygun bir hale getiren bir diğer önemli özellik de; geniş bagaj hacmi de dahil olmak üzere toplamda 28 adet kullanışlı saklama alanı sunuyor olması. MG4 Electric; Pebble Black, Dover White, Medal Silver, Andes Grey, Diamond Red, Surfing Blue ve Fizzy Orange gövde renklerinde tercih edilebiliyor. Tavanı siyah olması ile dikkat çeken çift renkli Luxury versiyonda gri ve siyah olmak üzere iki farklı döşeme renk seçeneği bulunuyor.
Kullanışlı, geniş ve premium iç mekan
Gelelim MG4 Electric’in iç mekanına… Aracın yalınlık, teknoloji ve kalite vurgusu ile minimalist bir tasarıma sahip olduğunu söylemek mümkün. Kullanıcı dostu bir dizayna sahip kokpit; kaliteli malzemeler, özenli kurulum, bol ışık, yalın gösterge paneli ve kumanda elemanları ile kabin içindeki ferahlığı ve konforu en üst seviyeye çıkarıyor. Havada asılı duran orta konsolun tasarımı, kabin içi ferahlığı güçlendiriyor ve bu sayede alandan tasarruf ediliyor. Luxury versiyonda kablosuz şarj bölmesi de yer alıyor. Çift kollu direksiyon simidinin yüksekliği ve derinliği ayarlanabilirken Luxury versiyonda ısıtma özelliği de ekleniyor. Luxury versiyonunda ısıtmalı ön koltuklar sunulurken, altı yönlü elektrikli sürücü koltuğu seçeneği de bulunuyor. Kokpitte tepki süresi düşük, çözünürlüğü yüksek 7’’ dijital gösterge ve 10.25’’ dokunmatik ekran göze çarpıyor. Dokunmatik ekran Apple CarPlay ve Android Auto üzerinden akıllı telefonları, çeşitli araç işlevlerini, sürüş profillerini, klimayı ve şarj yönetimini bir araya toplarken sürücüye güncel olarak sürüşe bağlı detaylı hesaplamalar sonucunda elde edilen batarya doluluğu ve menzil bilgilerini sunuyor. MG4 Electric Comfort, 51 kWsa batarya ile arkada konumlanan 125 kW (170 PS) elektromotoru birleştiriyor. 7,7 saniyede saatte 100 km hıza ulaşan modelin azami hızı 160 km/sa. MG4 Electric Comfort, 350 km WLTP menzil sunuyor. Otomobilin dahili hızlı şarj (AC) güçü 6,6 kW. Çok hızlı şarj (DC) kapasitesi ile modelin batarya doluluğu 40 dakikada yüzde 10’dan yüzde 80’e ulaşabiliyor. Yüzde 100 elektrikli yeni MG4 Electric, Türkiye’de 969.000 TL’den başlayan fiyatlarla satışta…