Bir Mühendislik Şaheseri

IWC Schaffhausen ortağı Mercedes-AMG ile gerçekleştirdiği işbirliğiyle Big Pilot’s Watch Constant-Force Tourbillon Edition “Amg One Owners” modelini tasarladı. 

Hibrid performans otomobili Mercedes-AMG ONE’ın gelecekteki sahiplerine özel tasarlanan bu mühendislik şaheseri, İsviçreli lüks saat üreticisinin enerjiyi kesintisiz biçimde eşapmana aktaran patentli sabit güç mekanizmasını barındırıyor. Kasası, işlenmesi son derece zor bir materyal olan ileri teknoloji ürünü titanyum alüminitten (TiAl) yapıldı. Bu metaller-arası bileşik, motor sporlarında yüksek performanslı motor parçalarında kullanılıyor. Saatin çarpıcı tasarımında doğrudan Mercedes-AMG ONE’dan esinlenen detaylar ve renk kodları mevcut. Formula 1™’ mühendisleri baştan beri motor yarışlarının elit sınıfına özgü üstün teknolojiyi sokaklarda görmenin hayalini kurdu. Mercedes-AMG, uzun bir mühendislik yolculuğunun ardından bu hayali gerçekleştirmek üzere. Alman performans ve spor otomobil üreticisi, yakında Mercedes-AMG ONE hiper-otomobili üretmeye başlayacak. İki koltuklu otomobil en yeni ve en verimli Formula 1™ hibrid teknolojisini yarış pistindeki özellikleriyle neredeyse bire bir aynı şekilde sokaklara taşıyacak. Hibrid performans aracı, saatte 350 kilometrenin üstüne çıkan maksimum hızına ulaştığında, beygir gücü 1000’i aşıyor.  IWC’nin patentli sabit güç mekanizması, Big Pilot’s Watch Constant-Force Tourbillon Edition AMG ONE OWNERS” (Ref. 590502) modelinin en önemli unsuru. Bu komplikasyon eşapmanı dişli takımı üzerinden gerçekleşen direkt güç akışından ayırıyor ve eşit enerji vuruşlarının tamamını maşa çarkına aktarıyor. Sonuçta ana yaydaki enerji azalsa bile volan aynı genlikte salınmaya devam ediyor. Sabit güç mekanizması, yerçekiminin olumsuz etkilerini bertaraf eden tourbillon ile de bir araya gelince dakiklikten ödün vermeyen bir sistem çıkıyor ortaya. IWC üretimi 94800 kalibre elle kuruluyor ve iki yay tamburunda 96 saat güç biriktiriyor. Tamamen siyah mekanizma safir cam kasa arkasından görülebiliyor. Kasa arkası Ceratanium®’dan yapıldı. Özel bir titanyum alaşımını baz alan ve IWC’nin geliştirdiği Ceratanium®, titanyum kadar hafif ve sağlam, aynı zamanda seramik kadar sert ve çizilmeye dayanıklı bir materyal. 

Titanyum Alüminit IWC’nin Benzersiz Titanyum Efsanesini Yansıtıyor 

Big Pilot’s Watch Constant-Force Tourbillon Edition “AMG ONE OWNERS”, IWC’nin 1980’lerden beri geliştirdiği titanyum işleme tekniğini kusursuz biçimde yansıtıyor. Kasa titanyum alüminitten (TiAl) yapıldı. TiAl geleneksel titanyumda daha hafif ve sert, aşınmaya son derece dirençli ve biyouyumlu. İleri teknoloji ürünü materyal, metaller-arası bileşenler grubunda yer alıyor.  Belli oranlarda titanyum ve alüminyum karıştırıldığında atomlar ve elektronlar belirli bir biçimde dizilir. Söz konusu dizilim materyalin metalin klasik niteliklerinin yanı sıra metal olmayan özellikler kazanmasına yol açar. TiAl’in öne çıkan özelliği yüksek ısılara gösterdiği direnç. Bu nedenle hafiflik ve ısıya dayanıklılığın hayati önemde olduğu modern jet motorlarının türbin kanatlarında TiAl kullanılır. Üstün nitelikleri yüzünden motor sporlarında yüksek performanslı motor parçaları açısından da ideal bir tercihtir.  

 Mercedes-Amg One’dan İlham Alan Tasarım 

Siyah kadranda saat 9 konumundaki sabit güç tourbillon’unun dışında kuzey ve güney yarıküreler için çift ay evresi göstergesi ve saat 4 konumunda takometreyi hatırlatan güç rezervi göstergesi bulunuyor. Dış kadran halkasının çentikli ve yuvarlak yapısı Mercedes-AMG ONE’ın ön kısmında göze çarpan hava girişlerinden esinlenerek tasarlandı. Tasarımda Petronas yeşili detaylar da var: Bu, yeni otomobilindeki plug-in hibrid teknolojisi sokağa uyarlanan Mercedes- AMG Petronas Formula One™ takımının simge rengi. Örneğin Petronas yeşili ince bir halka, kasanın perdahlı ve kumlanmış yüzeyleri arasındaki geçişi vurguluyor. Petronas yeşili detaylar, kadranda ve bazı mekanizma parçalarında da mevcut.  

Dergimiz her ayın ilk haftası Türk Telekom Dergilik, D&R, Remzi Kitabevi ve tüm seçkin marketlerde…