Mekan, İnsan Ve Duygu

İç Mimar Cem Tanrıkulu’ndan çalışmalarını, projelerini ve 2023’ün mimari trendlerini dinledik…

Cem Tanrıkulu, Mimar Sinan üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü mezunu. Okula girdiği ilk günden itibaren de profesyonel olarak çalışma hayatının içinde yer almış. İç mimar olma hayali ise babasının mobilya ve mimarlık işleriyle uğraşıyor olmasından kaynaklı. Küçüklük hayalini icra eden Cem Tanrıkulu bu ay Gentleman’ın konuğu…

G: Tasarıma olan merakınız çocukluk yıllarınızda da var mıydı?

C.T: Evet vardı. Babam benim için bir rol model oldu. Onunla birlikte bu işlerin içerisinde oldum ve çok ilgimi çekti.

G: İç mimari konusunda pek çok başarılı çalışmaya imza attınız. Bizlere bunlardan öne çıkanlar hakkında bilgi verir misiniz?

1994’den beri ev, ofis, mağaza, yat ve mobilya & ürün tasarımları konusunda projeler yapıyorum. Yapmış olduğum işler arasında; 2011’de Antalya da tasarladığım pırlanta mağazaları benim için önemlidir. 2012 de 47 metre uzunluğundaki hem iç hem de dış tasarımını yaptığım yelkenli yat projesi de benim için önemli olmuştur. O dönemde Türkiye de iç ve dış tasarımı yapılan en büyük yelkenli teknedir.

G: Tasarımlarınızda nelerden ilham alırsınız?

C.T: Bu soruya spesifik bir cevabım yok çünkü estetik olan her şeyden etkilenebiliyorum.

G: Biraz mimari tüyolar almak isteriz. Son yıllarda tasarımsal açıdan öne çıkan trendler neler?

C.T: Son yıllarda tasarımsal olarak yüzey dokuları, doğal malzemeler, sürdürülebilir yapılar ve pastel tonlar öne çıkıyor.

G: Mekanın insan üstündeki etkileri hakkında düşünceleriniz neler? Mekan ve insan ilişkisini bir iç mimar olarak sizin yorumunuzla dinleyelim.

C.T: Her mekanın insan üzerinde hem fiziksel hem de duygusal olarak etkileri vardır. Fiziksel olarak; fonksiyonel kullanım etki edebiliyor. Hareket kabiliyetimizi kolaylaştırabiliyor veya zorlaştırabiliyor. Duygusal olarak renklerin,hacimselliğin ve dokuların insan psikolojisinde büyük bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Bunlar gibi mekansal faktörler insanı çok daha iyi ya da kötü hale getirebiliyor.

G: Peki bu yılın renkleri neler?

C.T: Pastel tonların çoğu bu yılın renkleri diyebiliriz.

G: Peki mesleğinizde sizi etkileyen ya da ilham veren insanlar var mı?

C.T: Bir çok kişi var. Tadao Ando, akademik anlamda bir eğitim almamasına rağmen Dünyadaki başarılı mimari eserlerin bir bölümünü tasarladığını düşündüğüm bir mimardır. Heykeltraş Anish Kapoor da ilham aldığım isimlerdendir. Coco Chanel gibi çeşitli moda tasarımcıları da bana ilham verebiliyor.

G: Malum yaşadığımız afetler ülkece hepimizi çok üzdü. Bu açıdan bakarsak mimari açıdan depreme yönelik olarak hangi unsurlar tasarım sürecinde göz önünde bulundurulmalı, sizden dinlemek isteriz.

C.T: Tasarım sürecinde yapı sağlamlığını ön planda tutmak ilk unsurdur. Doğru malzeme kulanımının ve doğru uygulama tekniklerinin önemini bir kez daha maalesef acı bir şekilde anladık. Bu konularda tavizsiz ve çok katı kurallarla, denetimle ilerlenmesi gerektiğini düşünüyorum.

G: Biraz da tasarım sürecinizi sormak istiyoruz. Bir projeyi hayal etme ve onun hayata geçmesi sürecinde yaşananlar neler?

C.T: Öncelikle mekanın kullanıcılarının karakterlerini, istek ve ihtiyaçlarını değerlendiriyorum. Proje alanının içinde bulunduğu fiziksel, çevresel ve coğrafi koşullarını analiz ediyorum. Bu verilerden sonra en uygun mimari ve iç mimari çözümleri oluşturup tasarıma başlıyorum. Sonrasında doğru malzemeleri doğru teknikler ile uygulamaya çalışıyorum.

G: Hali hazırda üstünde çalıştığınız projeleri dinlemek isteriz.

C.T: Urla’da yeni başlayacağım iki ayrı villa projeleri var. 15-17 villadan oluşacak. Yalova’da fabrika projesi mevcut. Bu projelerin; kendi enerjilerini üretebilen, atıklarını toprağa karıştırabilen, çevresine uyumlu ve sürdürülebilir yapılar olması planlanıyor.

G: Boş zamanlarınızda neler yaparsınız? Hobilerinizden bizlere bahseder misiniz?

C.T: İlgi alanlarımla ilgili araştırmalar yapmak ve deneyimlemek.

G: Seyahat rotalarınız genellikle nereler?

C.T: İş dolayısıyla ağırlıklı olarak İtalya’nın çeşitli şehirlerine, Londra ve Paris’e gidiyorum. Yurt içinde son bir yıldır Urla’ya gittiğim bir rotam var.

G: Yeme içme konusunda sevdiğiniz mutfaklar ve mekanlar hangileridir?

C.T: Bazı uzak doğu yemeklerini, deniz mahsullerini, Fransız mutfağını ve Hint mutfağını seviyorum. Son dönemlerde Swisotel’deki Madhu’s restoranı beğeniyorum.

G: Hayat mottonuz?

C.T: Estetik.

G: Son olarak eklemek istediklerinizle sohbetimizi noktalayalım.

C.T: Tüm temennim ilgi alanları yüksek, meraklı bir toplum oluşması yönünde. Bunun tüm sorunların çözümündeki temel olduğunu düşünüyorum.

Dergimiz her ayın ilk haftası Türk Telekom Dergilik, D&R, Remzi Kitabevi ve tüm seçkin marketlerde…